“Ik ben niet echt, ik zie je en hou je in de gaten”

Wat ben jij op dit moment aan het doen? Of je nu in de trein zit of op de bank ligt, één ding is zeker: je leest dit artikel. 750.000 mannen zijn op dit moment online echter iets héél anders aan het doen. Zij zijn op zoek naar webcamseks met kinderen. Dit probeert met Terre des Hommes met man en macht tegen te houden. Op de valreep van 2016 hadden zij een doorbraak: een meerderheid van de Tweede Kamer stemde in met het inzetten van ‘Sweetie’ in Nederland. Wat dit gaat betekenen? Vanmiddag in RTL Live méér hierover!
Dinsdag 10 januari 2017 15:51

Sweetie is een virtueel Filipijns, 10-jarig meisje dat door Terre des Hommes is ontwikkeld. Ze ontmaskerde in 2013 in tien weken tijd wereldwijd 1000 individuen uit 71 landen die online op zoek waren naar seks met kinderen. Het Sweetie onderzoek toonde de omvang en de aard van webcam kindersekstoerisme wereldwijd. Dit onderzoek heeft veel positieve effecten gehad. Er volgde onder andere wereldwijde verontwaardiging, waardoor het onderwerp bij de Verenigde Naties hoog op de agenda staat en er in de Filipijnen kinderen werden gered van pooiers. Op de valreep van 2016 stemde de Tweede Kamer in met het inzetten van Sweetie in Nederland.  

Maar dit is niet genoeg om het fenomeen snel de kop in te drukken, vindt Terre des Hommes. Daarom ontwikkelden ze mede dankzij de steun van de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij Sweetie 2.0, waarin ze een stap verder gaan. “Sweetie was echt gericht op het opsporen van pedofielen”, legt Hans Guijt, projectleider bij Terre des Hommes uit. “De pedofielen hadden niet door dat ze met een virtueel meisje te maken hadden. Maar de gegevens werden ondertussen wel doorgegeven aan de politie. Bij Sweetie 2.0 wordt de pedofiel gewaarschuwd voor zijn daden: ‘ik ben niet echt, ik zie je en ik hou je in de gaten’.”

Wil jij Terre des Hommes helpen in hun strijd tegen kindersekstoerisme online? Klik dan op onderstaande knop en speel mee met de Nationale Postcode Loterij

Speel mee met de Nationale Postcode Loterij