Het grootste zonnepark staat in het Friese Garyp!

Friesland is dé voorloper om Nederland mooier en duurzamer te maken. In het Friese dorpje Garyp staat het grootste zonnepark van Nederland. Onze verslaggeefster Froukje reisde af naar Garyp waar de laatste zonnepanelen worden geplaatst.
Woensdag 11 januari 2017 11:53

Het zonnepark in Garyp is gerealiseerd op een voormalige grofvuillocatie en krijgt hierdoor een nieuwe duurzame functie. Het park met maar liefst 27.000 panelen, zal het gehele dorp (1700 huishoudens) voorzien van duurzame en groene energie. Maar het gaat over meer dan duurzaamheid. De bouw van zo’n park zorgt weer voor extra werkgelegenheid dus het geeft een economische boost aan de regio.


Vier jaar geleden is het idee voor dit park ontstaan, waarbij het hele dorp betrokken is bij het proces. De bewoners zijn daarom ook trots op hun ‘eigen’ park. De Friese Milieufederatie heeft het hele proces professioneel ondersteund. Zij hebben een Energiewerkplaats opgericht. Dankzij de steun die de federatie krijgt van de Nationale Postcode Loterij heeft die Energiewerkplaats kunnen helpen met alle plannen, maar heeft vooral een ondersteunende rol gespeeld.


Natuur en Milieufederaties
In elke provincie is een Natuur en Milieufederatie actief. De Natuur- en Milieufederaties werken aan groene, duurzame en klimaatbestendige provincies. Provincies waar we duurzaam kunnen wonen en werken, nu en in de toekomst. Mede door de steun van de deelnemers van de Postcode Loterij kunnen de Natuur- en Milieufederaties zich blijven inzetten voor een duurzamer Nederland.

Wil jij Nederland een stukje mooier en duurzamer maken? Klik dan op onderstaande knop en speel mee met de Nationale Postcode Loterij

Speel mee met de Nationale Postcode Loterij!