Gebitsproblemen bij honden

Als je denkt aan de verzorging van een hond, denk je waarschijnlijk meteen aan uitlaten, eten geven en borstelen. Maar wat vaak over het hoofd wordt gezien, is gebitsverzorging. Terwijl juist dát nou zo belangrijk is voor onze trouwe viervoeters. Daarom is februari uitgeroepen tot de maand van de gebitsverzorging! Onze verslaggeefster Lisette ging langs bij het Haags Dierencentrum waar ze alles weten over verzorging van honden.
Woensdag 15 februari 2017 10:41

Tandplak zorgt voor gebitsproblemen
Schokkend maar waar, ruim 80% van de honden in Nederland kampt met gebitsproblemen. In de meeste gevallen is tandplak het probleem. Dit zorgt voor een onzichtbaar laagje op de tanden, wat bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Tandplak kan binnen een dag omgezet worden in tandsteen, en vormt vervolgens de basis voor nieuwe tandplak- en tandsteen aangroei. Als een hond ernstige tandsteen heeft, moet dat onder volledige narcose worden weggehaald. Gebeurt dit niet, dan kan het tandplak zich uitbreiden met ernstige gezondheidsproblemen tot gevolg.

Herkennen van gebitsproblemen bij je hond
Het kan lastig zijn om gebitsproblemen te herkennen bij een hond, maar je kunt het door de volgende aanwijzingen herkennen:

  • Je hond eet minder en laat voornamelijk droge brokjes staan, vanwege de harde textuur
  • Je hond heeft een slechte adem
  • Je hond heeft een bruine aanslag op zijn of haar tanden
  • Je hond kan zich in sommige gevallen anders gedragen, bijvoorbeeld afstandelijker

Wat kun je doen tegen gebitsproblemen?
Als je één van de hierboven genoemde aanwijzingen herkent, is het altijd raadzaam om even met je hond langs de dierenarts te gaan voor een gebitscontrole of eventuele verdere behandeling. Om gebitsproblemen op voorhand te voorkomen is gezonde voeding erg belangrijk. Bovendien is het belangrijk het gebit van je hond dagelijks te verzorgen. Tandenpoetsen is de meest effectieve methode om het gebit schoon en gezond te houden. Echter niet elk dier laat dit reguliere onderhoud even goed toe. Er zijn ook andere hulpmiddelen mogelijk, zo zijn er bijvoorbeeld flosstouwen of kauwstaven, zoals de Pedigree Dentastix. De sticks werken als een soort tandenborstel. De textuur en reinigende stoffen zorgen ervoor dat de tandplak wordt verwijderd. De honden hebben niet het idee dat ze hun tanden aan het poetsen zijn, maar genieten gewoon van een lekkere snack. Controleer zelf hoe het gesteld is met het gebit van je hond, klik hier voor de online gebitscheck

Meer weten over de maand van de gebitsverzorging? Kijk vanmiddag om 17.00 uur naar RTL Live.