Bepaal je politieke kleur in het Huis voor Democratie en Rechtstaat

Elke dag besteden wij in RTL Live ook aandacht aan goede doelen. Lodewijk Asscher koos daarom ervoor om 6 mbo-studenten te ontmoeten in het ‘Huis voor Democratie en Rechtstaat’. Gezamenlijk doen zij allerlei testen om samen met hen te bepalen op wie ze gaan stemmen. Ze worden uitgedaagd om na te denken over hun eigen grenzen, ideeën en meningen. Zijn ze vrijdenkend of behoudend? In ProDemos krijgen ze er antwoord op, een project dat Stichting vfonds steunt en waar Lodewijk Asscher zeer over te spreken is.
Dinsdag 28 februari 2017 12:53

ProDemos helpt bepalen wat jouw politieke kleur is. Dat kan online via de Stemwijzer of in het Huis voor Democratie. Via allerlei testen kom je erachter hoe je eigenlijk denkt over belangrijke politieke onderwerpen en welke zaken je echt belangrijk vindt.

Zo is er in het Huis een Magnetic Match, waarbij leerlingen lijsttrekkers, onderwerpen, uitspraken en andere kenmerken aan politieke partijen koppelen om zo een overzicht te krijgen van de partijen die mee doen aan de Tweede Kamerverkiezingen 2017 en hun standpunten.

Maar ook een DemocratieLAB waarin bezoekers aan de hand van opdrachten hun houding ten opzichte van de Democratie onderzoeken. Met een tablet krijgen ze vraagstukken rondom de taken van de overheid, de trias politica, verschillende vormen van democratie, het verschil tussen democratie en dictatuur, de grondwet, participeren, actievoeren en rechten en plichten. Vragen die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld: ‘Wat vind ik belangrijk in een democratie?’, ‘Hoever zou ik gaan met politiek actievoeren?’ en ‘Wat zou de taak van de overheid moeten zijn?’ Aan het einde krijgen de deelnemers een certificaat met feedback op hun keuzes en antwoorden.

Vfonds
Het vfonds is opgericht als belangenorganisatie voor gewonde dienstplichtigen. Ze gaan voor erkenning en waardering voor oorlogs- en dienstslachtoffers. Ze willen de herinnering aan de oorlog levend houden en vieren dat we in vrijheid kunnen leven. Die vrijheid is niet vanzelfsprekend. Zij vinden het belangrijk mensen erop te wijzen wat de mogelijkheden zijn die die vrijheid je biedt. Zoals het meebeslissen in politieke processen. Met de steun van de Nationale Postcode Loterij kunnen zij dit soort project steunen. Vanuit het vfonds stimuleren ze mensen om na te denken over vrede en vrijheid. Welke mogelijkheden bestaan er om hier zelf wat aan te doen. 

Vind jij het belangrijk dat initiatieven als het ProDemos kunnen voortbestaan? Klik dan op onderstaande button en speel mee met de Nationale Postcode Loterij!

Speel mee met de Nationale Postcode Loterij!
Bron: Roy Beusker