De diervriendelijkste eieren volgens Wakker Dier

Als je het over Pasen hebt, dan heb je het natuurlijk over eieren. Wij Nederlanders eten gemiddeld ongeveer drie eieren per week, maar in een paasweekend tikken we met z’n allen zo’n 35 miljoen eitjes weg. Maar waar moet je als consument op letten als je tijdens het boodschappen doen wil kiezen vóór dierenwelzijn? Hanneke van Ormondt van Wakker Dier geeft uitleg!
Maandag 17 april 2017 09:25

In Nederland kun je veel verschillende soorten eieren krijgen. Vanuit dierenwelzijn onderscheiden de eieren zich door een speciale eicode. Die codes staan met een stempel op het ei zelf en aan de binnenkant van de doos staat verder uitleg over de code. Het eerste cijfer van de code op het ei is het cijfer dat aangeeft hoe diervriendelijk het ei is. 

  • Biologisch ei: code 0

De diervriendelijkste eieren. Deze kippen worden zo natuurlijk mogelijk gehouden: ze krijgen veel ruimte, een uitloop naar buiten en biologisch voer.

  • Vrije-uitloopei: code 1 (momenteel niet verkrijgbaar door de vogelgriep)

De kippen die vrije-uitloopeieren leggen hebben een behoorlijk goed leven met een uitloop naar buiten wanneer ze willen. Wel worden de puntjes van hun snavels onverdoofd verwijderd. 

  • Scharrelei: code 2

Scharrellegkippen komen nooit buiten. Ze leven in een dichte grote stal met duizenden soortgenoten. De puntjes van hun snavel worden onverdoofd verwijderd. De meeste leghennen in Nederland worden op deze manier gehouden. Hiertoe behoren ook de maïseieren en graaneieren.

  • Kooi-ei: code 3

Dit is het meest dierONvriendelijke ei. Kooikippen zitten hun leven lang in een kooi. In Nederland zijn kooieieren bij de grote supermarkten niet als tafelei te koop, maar ze worden wel verwerkt in koekjes en dergelijke.

 

Mede dankzij de steun van de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan Wakker Dier campagne blijven voeren om volgende stappen te maken én met succes. In Nederland worden jaarlijks zo’n 40 miljoen haantjes direct, nadat ze uit het ei komen vergast of versnipperd. Ze zijn economisch niet rendabel, omdat ze langzaam groeien en geen eieren leggen. Een aantal biologische boeren verkopen hanenvlees aan de horeca of bioslager. En nu is er voor het eerst een supermarkt die ook hanenvlees gaat verkopen en dat moedigt Wakker Dier van harte aan!

 

Wil jij Wakker Dier steunen in hun strijd? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!

Speel mee met de Nationale Postcode Loterij!