Kies jij al voor duurzame mode?

Vandaag is het precies vier jaar geleden dat in Bangladesh een kledingfabriek instortte. Meer dan duizend mensen kwamen om en honderden arbeiders raakten gewond. De vreselijke beelden gingen de wereld over. Om hier bij stil te staan is 24 april uitgeroepen tot Fashion Revolution Day. Vandaag schuiven Matthijs Kettelerij van Stichting Urgenda en expert duurzame kleding Roosmarie Ruigrok aan.
Maandag 24 april 2017 12:46

De ramp in Bangladesh maakte duidelijk hoe slecht en onmenselijk de omstandigheden vaak zijn in dat soort kledingfabrieken. Hier moet verandering in komen, en de verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij de bedrijven maar ook bij de consumenten. Daar gaat Fashion Revolution Day om. In meer dan 100 landen vinden daarom vandaag activiteiten plaats om bewustwording te creëren en een transparante kledingindustrie te realiseren met #WhoMadeMyClothes. Ook publiceren ze de Transparency Index 2017, waarin staat welke merken goed en slecht scoren op openheid over de productie.

 

Wil jij je steentje bijdragen? Kies dan voor duurzame mode. Hierbij paar tips waar je op kunt letten:

  • Bekijk van tevoren de online Transparency Index 2017. Hierin zie je welke merken goed of slecht scoren.
  • Je kunt in het etiket vaak lezen waar het kledingstuk is geproduceerd. Dit zegt echter niets over de arbeidsomstandigheden waaronder de kleding is gemaakt.
  • Het internationale keurmerk GOTS is een standaard voor biologische kleding en textiel.
  • Ook staat er soms in het etiket dat je kleding is gemaakt van organisch katoen.
  • 95% van alle kleding kan gerecycled worden. Voordat je iets nieuws koopt, kun je ook je oude kleding recyclen, of upcylen. Dat betekent dat je er iets nieuws van maakt! 
  • Je kunt in steeds meer kledingwinkels je oude kleding afgeven, zodat zij het recyclen.

Urgenda gaat voor duurzaamheid
Urgenda is de landelijke organisatie voor duurzaamheid en innovatie die Nederland sneller duurzaam wil maken, mede dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij. Éen van de projecten van Urgenda is Kiesduurzamemode. Consumenten krijgen op Kiesduurzamemode informatie, handige tips en links naar shops, video's en apps om zo te kiezen voor duurzame mode. Kiesduurzamemode werkt mee en organiseert landelijke en internationale campagnes rondom duurzame mode zoals Fashion Revolution Day en de Dutch Sustainable Fashion Week.

 

Wil jij Urgenda steunen in haar initiatieven? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij!

Speel mee met de Nationale Postcode Loterij!