De nieuwste aanwinst van Museum van Loon!

In hartje Amsterdam kun je een heel bijzonder museum bezoeken: het oude woonhuis van de familie Van Loon. Dit was een hele rijke, adellijke familie die een prachtig huis met tuin en koetshuis bezat aan de grachten van Amsterdam. Dit huis is in originele staat gehouden en tot museum gemaakt, zodat iedereen kan zien hoe het was om rijk te zijn tijdens de Gouden Eeuw. En om dat nog een beetje beter te kunnen laten zien, heeft het museum prachtige nieuwe stukken in bezit gekregen.
Vrijdag 12 mei 2017 11:07

Het gaat om twee schitterende, rijk bewerkte, zilveren kastanjevazen die mede dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij nu in het museum staan. Gepofte of gepureerde kastanjes waren in die tijd een echte lekkernij dat bij de rijken vaak als dessert werd geserveerd. Deze familie was er zo dol op dat ze er twee aparte vazen voor liet maken, en dat mochten natuurlijk geen gewone vazen zijn. Bennewitz & Zonen, de bekendste Nederlandse zilversmiden van tafelzilver in de 19e eeuw, hebben de twee kastanjevazen in opdracht van de familie Van Loon gemaakt in de prachtige Franse empire stijl.

De familie Van Loon was erg dol op zilverwaar. Het kostte een knecht meestal een hele dag om alles te kunnen poetsen. Helaas is veel van dit zilver niet in bezit van het museum. Dat is jammer omdat het overdadige zilver juist zo goed aangeeft hoe een familie als deze geleefd heeft. Daarom wilde het museum Van Loon heel graag deze kastanjevazen kopen zodra ze beschikbaar kwamen. Met behulp van het BankGiro Loterij aankoopfonds konden de vazen aangekocht worden en stralen ze nu in het museum.


Vind jij het belangrijk dat musea pronkstukken kunnen laten zien? Speel dan snel mee met de BankGiro Loterij

SPEEL MEE MET DE BANKGIRO LOTERIJ!