Strijd mee voor een wereld met gelijke rechten voor iedereen!

17 mei is een speciale dag. Het is namelijk de Internationale dag tegen homofobie en transfobie. 27 jaar geleden schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel van de lijst van ziektes, een mijlpaal voor veel LHBT organisaties. Mensenrechtenorganisatie Hivos is een van de organisaties die al jaren strijdt voor wereldwijde gelijke rechten. Mirna Hovius, werkzaam bij Hivos, schuift aan om alles over hun werk te vertellen.
Woensdag 17 mei 2017 11:19

Voor 17 mei 1990 werd homoseksualiteit nog gezien als een psychische aandoening. Dit met vele nadelige gevolgen voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Er is sinds dien veel verbeterd, maar nog steeds is homoseksualiteit in 73 landen nog altijd verboden, en in 13 landen staat er zelfs de doodstraf op! In Rusland, en dan met name in deelrepubliek Tsjetsjenië, is het zijn of uiten van homoseksualiteit de afgelopen weken erg in het nieuws geweest. Er zouden namelijk kampen zijn waar tientallen homo’s worden heengebracht om homoseksualiteit het land uit te ruimen en in die kampen zou het er niet zachtzinnig aan toe gaan. Het is helaas slechts een van de vele voorbeelden van homo-agressie en -onderdrukking die overal ter wereld nog steeds bestaan. 

Hivos strijdt voor gelijke mensenrechten

Vandaar ook dat Hivos voornamelijk werkt in het buitenland, in landen zoals Oeganda, Irak en Filipijnen. Hier richten ze zich eerst op de mensen die hun hulp het hardst nodig hebben. Mede door de steun van de Nationale Postcode Loterij kan Hivos zich blijven inzetten voor de wereldwijde mensenrechten. Deze namiddag vertelt Mirna alles over het werk van Hivos en wat ze betekenen voor de internationale LHBT-gemeenschap.

Masker

Hivos roept het publiek op om vandaag solidair te zijn en een speciaal gemaakt masker op te zetten. Dit masker staat symbool voor het verborgen leven van veel LHBT'ers die vanwege hun seksuele oriëntatie en genderidentiteit niet kunnen zijn zoals ze zouden willen zijn. Wil je het masker ook dragen? Deze is hier te downloaden!

Wil jij mede ervoor zorgen dat mensen overal op de wereld zichzelf kunnen zijn? Speel dan vandaag nog mee met de Nationale Postcode Loterij! 

Speel mee met de Nationale Postcode Loterij!