Schapen redden het Hollandse heideveld!

De karakteristieke heidevelden vormen een uniek landschap. Nederland is een van de weinige landen waar je ze kunt vinden, omdat een heideveld gemakkelijk overgenomen wordt door bossen. Om heidevelden in stand te houden, worden schaapskuddes gebruikt. Onze verslaggeefster Froukje liep een dagje mee met schaapsherder Johan Griffioen over de Gooise heide.
Donderdag 18 mei 2017 10:57

De Gooise heide is onderdeel van het Goois Natuurreservaat (GNR). Het GNR streeft naar het behouden van het landschap, de natuur en het cultureel erfgoed in het Gooi. De organisatie is eigenaar en beheerder van ongeveer 2800 hectare bossen, heidevelden en eeuwenoude akkers. Zij doen dit sinds 1997 met steun van de Nationale Postcode Loterij.

Johan Griffioen draagt daar met zijn schapen ook aan bij. Hij houdt als schaapsherder in de gaten waar zijn schapen kunnen grazen. Dit luistert nauw, omdat sommige plantensoorten met rust gelaten moeten worden zodat ze behouden blijven, terwijl anderen juist wel gesnoeid of weggehaald moeten worden zodat ze de heide niet overwoekeren. Door middel van de mest van schapen wordt het gebied ook weer bevrucht, en neemt de biodiversiteit toe door de aantrekking van kevers en andere kleine kruipers. 

Zo wordt de prachtige heide ook voor toekomstige generaties behouden en kunnen we er allemaal van blijven genieten!

Vind jij het ook belangrijk dat het Goois Natuurreservaat zich kan blijven inzetten voor mooie natuur? Speel dan mee met de Nationale Postcode Loterij.

SPEEL MEE MET DE NATIONALE POSTCODE LOTERIJ!