MIND maakt psychische issues normaal

De politie stond voor de deur. Het is een cliché, maar Sanne Kooiman zag dat het mis was. Ze vertelden dat haar vriend Dennis was gevonden. Hij had zelf een einde aan zijn leven gemaakt. Sanne was opgelucht: “Dan ging dat niet om Dennis! Dat zou hij nooit doen namelijk.” Tenminste, dat ging er toen door haar hoofd… Op 30 januari 2015 maakte Sannes vriendje een einde aan zijn leven. Een jaar later zet Sanne zich in om psychische issues normaal te maken.
Maandag 28 november 2016 13:53

“Ik heb nooit signalen gehad dat er iets mis was. Ik heb het hier heel moeilijk mee gehad”, vertelt Sanne Kooiman. Volgens Marjan ter Avest komt het vaak voor dat een depressie onbesproken of onopgemerkt blijft. Volgens haar is het taboe er omheen nog groot. Er is voor veel mensen weinig over bekend en een psychische aandoen wordt vaak gezien als zwak en lui. Marjan ter Avest is directeur van MIND. Een nieuwe organisatie, die pas net opgericht is.

MIND wil de psychische issues in onze maatschappij normaliseren en wil er voor zorgen dat mensen gewoon mee kunnen blijven doen in de maatschappij. Ze vinden het belangrijk dat deze mensen geen stempel opgedrukt krijgen. Met de hulp van de Vriendenloterij maakte MIND van hun site een psychopedia: een soort online plek waar je allerlei informatie vindt over psychische aandoeningen en waar je testjes kunt doen om te achterhalen of je een depressie hebt. Maar óók een plek waar je kunt aankloppen voor hulp. Ook zijn ze op dit moment in samenwerking met Sanne en documentairemaakster Ingrid Kamerling in gesprek om een event neer te zetten met als doel jongeren te helpen en landelijke aandacht te vragen voor het probleem: 'prestatiedruk'. De bedoeling is om tijdens het event de documentaire 'Stress to impress' in première te laten gaan, inspirerende sprekers aan het woord te laten en een award uit te reiken aan een goed initiatief.

Wil jij initiatieven als MIND ondersteunen? Klik dan op onderstaande knop en speel mee met de Vriendenloterij.

Speel mee met de VriendenLoterij